Study tips {march}


Odlučila sam u svakom mjesecu napisati 5 savjeta za učenje tako da ih ne bude puno na jednom mjestu već sistematično svaki mjesec. Pa evo mojih 5 savjeta za ožujak:





UČI REDOVITO
Znam da ti ovo sigurno svi stalno govore, ali vjeruj mi - ne govore to bez razloga. Važno je učiti redovito jer tako nećeš morati piti litre kave prije testa već ćeš samo ponoviti ono što si već naučio/la.

PIŠI DOMAĆE ZADAĆE
Na taj način ponavljaš gradivo obrađeno na satu. Bez obzira na to pregledava li ih profesor ili ne- zadaće pišeš radi sebe, a ne radi drugih. Savjetovala bih ti da zadaću rješavaš tek nakon što naučiš to gradivo jer ćeš se na taj način natjerati da učiš redovito.

OSIGURAJ SI DOVOLJNO KISIKA
Ovo je defintivno najvažniji savjet. Redoviti unos vode u tijelo je jako važan jer se prilikom manjka vode u organizmu (dehidracije) mogu smanjiti količine kisika i hranjivih tvari, koje se krvlju dovode do  mozga. To može uzrokovati slabiju koncentraciju, umor i  glavobolje što ti nikako ne pomaže u učenju. Također, potrebno je i redovito otvarati prozor i pustiti svježi zrak u prostoriju u kojoj učiš.

RASPOREDI UČENJE PRIJE TESTA
Tjedan ili dva prije testa (ovisno o količini gradiva) pogledaj koliko stranica u udžbeniku obuhvaća gradivo koje će biti u testu. Podijeli broj stranica s brojem dana do testa, s tim da bi bilo dobro da si ostaviš dva - tri dana za ponavljanje.

VODI BILJEŠKE NA SATU
Na satu nije dovoljno samo slušati već je potrebno i zapisivati ono što profesor kaže jer ćeš tako bolje upamtiti. Nekad će profesor reći nešto što nije u udžbeniku, a potrebno je znati ili će ti možda lakše objasniti neki dio gradiva nego što je to objašnjeno u udžbeniku.


Dok ne skupiš čitava sebe i ne pokreneš se na rad, ni sam ne znaš koliko se snage u tebi nalazi. 
N.V. Gogolj



Primjedbe