Organiziraj se




Za prvi post odlučila sam pisati o organizaciji vremena za učenje jer je to preduvjet za uspješno učenje. Naravno da svakom ne odgovara isti način organizacije, ali napisati ću par savjeta koje možeš isprobati pa ako te zanima nastavi čitati. :)






Za početak, uzmi bilježnicu u koju ćeš zapisivati sve svoje obveze vezane uz školu. Svaki dan kad dođeš s nastave, u tu bilježnicu, napiši dan i datum te sve ono što trebaš napraviti (domaću zadaću, učiti, ponoviti, naučiti samo zadnju lekciju...) po formuli:

predmet - što trebaš napraviti (za koji dan ti treba) 

Na primjer, ako trebaš učiti fiziku za četvrtak, napisat ćeš ovako:

fizika - učiti (čet)

Kad učiniš ono što ti je bilo u planu, označi to kvačicom/plusom tako da znaš da je to obavljeno. Također, u petak na kraju tjedna, u poseban stupac ispiši sve predmete, zadatke i dan za koji ti treba tako da to imaš preglednije ispisano pa možeš složiti po danima ili po prioritetu.




























Još nešto što bih ti preporučila jest da si pišeš vremenski koliko ćeš učiti. Najbolji vremenski period za učenje je 45 minuta jer nam je tada najveća koncentracija. Nakon tih 45 minuta bilo bi poželjno da uzmeš pauzu od 10 do 20 minuta. Uostalom tako su koncipirani i satovi  u školi pa ne bi trebalo biti problema. Međutim, ako ne možeš održati visoku koncentraciju tako dugo, probaj imati serije po pola sata.


Bit pisanja vremenskog perioda učenja je da imaš pregled vremena. Tako ćeš moći realno procijeniti koliko ti je vremena potrebno, kad moraš početi s poslom kako bi sve bilo gotovo na vrijeme.


Nadam se da ti je bilo korisno. Ako imaš još nekih pitanja i savjeta slobodno napiši u komentar. :)





Primjedbe